tisdag 13 september 2011

Vatten

Ibland ösregnar det, och ibland ÖSREGNAR det.

Tallinn är en stad helt utan vägbrunnar. Och om de mot förmodan finns så är de väldigt osynliga eller väldigt dåligt underhållna.

Tallinn är även en stad helt utan hängrännor. Nerå, inte helt. Jag har allt sett några stackare hänga på lite hus här och där. Men till vilken nytta, undrar man då?
De är absolut inte rensade på hundra miljoner år så vattnet åker rakt ner från taket med en liten mellanlandning på hängrännan, för att sedan landa så vackert på trottoaren. Där för övrigt stuprören till dessa hängrännor bara spottar ut resten av vattnet rakt ut på gatan.

Och med tanke på alla dessa hängrännor, stuprör och brunnar som inte gör sitt jobb så finns allt vatten på gatan eller trottoaren.

Bilförarna är väldigt mån om att släppa förbi gångare som vill över oövervakade övergångställen. Ingen går mot röd gubbe där det finns rödljus.

Men det är f-n ingen som bryr sig om hur våta gångare blir när bilarna kör i full fart på vägen. What so ever!!
Vägarna från början är rätt slitna och har formats efter alla däck under många år. Där samlas det skapligt med vatten och blir till höga svallvågor över trottoarerna när det körs bilar.

Och som om det inte har regnat tillräckligt så vattnar grannens trädgårdsmästare deras häck nu. Men har man ett arbete att sköta, så har man!

Så det så!

2 kommentarer:

  1. Bläk, men om det är nån tröst så är det regn, blåst, strömavbrott - o givetvis - inställda tåg i Östergötland- Sverige....
    Jo, min Estiska-svenskboende kompis undrar vilken del av Tallin ni bor. O jag sa vid havet... men den kanske heter nåt, er stadsdel?
    /Sara

    SvaraRadera
  2. Skönt att höra. Att det regnar även på er sida. :)
    Vi bor ut mot Rocca Al Mare kan du säga till din vän. Då ror jag hon vet åt vilket håll det är.
    Kram på dig

    SvaraRadera