onsdag 5 oktober 2011

Mingel på Holländska Ambassaden

Dagen började med The Teachers Day.

Det betyder att föräldrarna vill visa lärarna sin uppskattning för vad lärarna gör för våra barn, genom att bjuda dem på en härlig frukost-träff.
Alla lärare bjuds in och PTA ( föräldrargruppen ) ser till att det finns mat, snacks, frukt, the, kaffe, juice på plats.

Om nån nu tror att undervisningen blir lidande så är den också helt under kontroll av PTA. Lowerschool ( dagis till grade 5 )fick undervisning av en del elever från Upperschool ( grade 6 - 12 ).

Så ca 30 lärare har idag avnjutit en mysig frukost tillsammans och sedan fick de varsin blomma att ta med hem.

Efter detta åkte jag till Holländska Ambassaden i Gamla Staden efter en inbjudan från IWCT.
Hängde av mig koftan och blev invisad till en stor sal där det var uppdukat allehanda godaker.
Presenterades för flera av ambasadfruarna och andra medlemmar i IWCT.

En herre som 2010 blev framröstad som årets "Estonian" skulle hålla ett föredarg om ett av hans projekt. Nåt som kallas Foodbank.

Han hade så mycket intressant att berätta!

Tex att 1991 när Estland blev självständigt var den genomsnittsliga lönen 200:-/månaden.
Att Estland efter 1991 är den nation i Europa som har utvecklat sin ekonomi bäst. Och 2008 när krisen kom så klarade esterna det bäst.
Lönerna har höjts så att medellönen idag ligger på 8000:-/månaden.
Tyvärr höjs matpriserna alldeles för mycket, elen kostar alldeles för mycket så det finns inte mycket kvar av lönen när månaden är slut.

Alldeles för många familjer har det svårt. Alldeles för många barn går till sängs om kvällarna med tomma magar. Det finns inga fritdshem att tillgå efter skolan så det är alldeles för många barn som ränner runt efter skolan. En del föräldrar åker till Finland eller Sverige och jobba roch lämnar sina barn ensamma hemma i veckorna.

Estland har de högsta siffrorna i Europa vad gäller alkoholism, spelberonde, drogberoende och arbetslöshet.

Föreläsarens projekt handlar om att kunna ge bort mat till de som verkligen behöver det. Just nu distrubuerar hans fond mat till över 150 familjer, mestadels i Tallinn. Hans uppdrag denna onsdag var helt enkelt att lyckas hitta fler som kan hjälpa till.

Och som grädde på moset efter detta föredrag gick vi ut i salen och åt lite mer av den fina buffen som bestod av vitt vin, laxrullar och lite annat smått o gott!

Skillnaderna är otroliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar