tisdag 21 maj 2013

Check Point, Tallinn


Vilken folkfest det blev!

Denna lek är för vuxna människor som har så mycket pengar att de inte riktigt vet var de ska göra av dem. 
Som det kostar i runda slängar ca 400 000 kr bara för att få delta med en bil och två personer. De flesta har även en support-bil med personal med sig och det betalar de ytterligare ca 200 000 kr för. En del av dessa leksugna människor har en egen helikopter som "flyger tandborsten från stad till stad".


Rådhustorget mitt i stan var dagens check point.


Det började som en kul grej mellan grundaren och hans vänner för många år sedan. Han var lite sugen på en sk rullande fest. Rutten var då inte i förväg känd för deltagarna, men allt eftersom det har blivit större och större så är nu färdvägen känd redan innan. Allt för att sponsorer kan synas och höras.




Klart vi var där. 


Många kändisar och många med väldigt stora plånböcker är bland de som deltar. Men vem som helst får verkligen inte vara med. Du ska ha rätt bil och du ska känna rätt personer. Staben går igenom anmälningarna och väljer sedan ut 100-120 ekipage. 
År 2008 flög de bilarna från Las Vegas till Nordkorea och de rika av de rika kunde visst passera genom det landet utan bekymmer.


Therese och Eva


När allt kommer omkring så har det visst blivit ett välgörenhetsjippo och varje deltagare måste auktionera ut något som varit med på resan och sedan ge den summan till en välgörenhetsfond. Oftast säljer de bilen. Startordnigen bland de tävlande avgörs av vilka av dem som donerar mest pengar till välgöernhetsfonden.




Den som vinner är den som genomför resan på det mest spektakulära sättet.  Och det är staben med grundaren i sptetsen som väljer ut det team som har stuckit ut mest.

Tex för några år sedan då två killar startade det årets race med en gammal Ferrari värd 50 miljoner i New York. De kom bara halvvägs när deras bil gick sönder. De tog då en taxi till Dallas där de köpre en annan veteranbil, en AC Cobra värde 25 miljoner. De drog vidare mot Las Vegas men efter ett tag gick även den sönder. Då blev det en limousin till Vegas där de köpte en ny Ferrari för att ta sig den sista biten till Los Angeles då det årets mål var.


Ur den vita bilen där bakom, klev det ut en piffig kvinna  från förarsätet med sin lilla, men ack så piffiga handväska över axeln.  


Idag går deras vådliga färd vidare mot Riga. Där ska de vara senast vid midnatt. Sedan ska de via bla Warsawa och Wien nå målet i Monte Carlo på lördag.

Jag hörde rykten om att förarna inte riktigt gillade de dåliga vägarna i Ryssland som de har färdats på det sista dygnet. Tror inte att de blev särkilt så mycket lyckligare av vägarna i Estland heller. 

Ett litet tillägg så här på kvällskvisten. I Finkand är fortkörningsböterna bestämda av vad du har för inkomst. År 2011 fick en av deltagarna över 100 000 kr i böter och bilen beslagtagen. Oopsie!

Lärpengar, som min mamma skulle ha sagt. 

Källa: Brorsan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar