lördag 30 mars 2013

Swedish påsk-table hos Therese och Andreas

Glad påsk alla mina vänner!

Hoppas ni har det gott bland era nära och kära. Och är du helt ensam denna helg så skickar jag extra kärlek till just dig. Massor av extra kärlek.

I Estland har vi inte firat särskilt mycket till påsk egentligen. Ingen stor högtid för oss. På måndag går vi till skola och jobb precis som vanligt tex. Men vi fick iallafall en liten glimt av den svenska känslan iallafall.
För som tur var blev vi hembjudna till våra vänner Therese och Andreas på Påsklunch.

Våran familj och en grekisk familj var inbjudna på svensk påskmat hemma hos Brandts i Gamla Stan.
Att äta svenskt smörgåsbord gav oss svenskar en känsla av trygghet och vana. För grekerna var detta nåt helt nytt.


Där swishade Therese just förbi så Anastasias inte syns.

Ägghalvor, sill, Janssons Frestelse med estnisk anjouvis, rödbetssallad, bröd, potatis, hemgjorda köttbullar, prinskorvar samt lax. Med en gudomlig hovmästarsås till. Som tillika var hemgjord av värdinnan. För henne tog det cirka tre minuter att svinga ihop denna goda sås. Det som kockarna i Tv-programmet Mästerkocken i onsdags fick 75 minuter på sig att göra. De hade två såser till att göra iofs.  Men ändå.
Så god denna var. Mums!



Värden Andreas lovar här Nadia att Janssons Frestelse är toppengott.

Hon gillade den verkligen. Den tog hon till och med två portioner av.
Nadia och hennes man Anastasias berättade att för grekerna så börjar deras påsk, efter 40 dagars fasta, vid midnatt mellan påskafton och påskdagen med en gudstjänst i kyrkan. Efter det går man hem och äter soppa. Och på påskdagen lagar grekerna till en stor måltid med lamm som huvudrätt. 
Så intressant.




Calle och maken fick snabbäta lite för Calle hade match och de var tvungna att åka innan efterrätten.
Där missade de nåt, kan jag säga. Herregud, så himla god den var. 



Tolv stycken till bords blev vi. 
Stort tack till Therese och Andreas, Hanna och Philip för er gästfrihet och goda mat. 


Hovmästarsåsen.





Den här fina buketten kom maken hem med i går.



Den här buketten kom jag hem med igår. 


Finns det nåt som heter Hängtulpaner?
Or to much snaps?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar