onsdag 9 november 2016

9/11-2016

Vaknade i morse till en värld som höll andan.

Han hade inte flest röster. Men ändå vann han. Han vann i de viktiga stater som gav honom flest elektorsröster. Vilket gjorde att affärsmannen Mr Donald Trump om två månader nu blir USA's näste president. Den 45:e i ordningen.

Det amerikanska folket har sagt sitt. De har i sitt fria demokratiska val sett till att denna man som anser att det mexikanska folket är ett avskum, denna man som anser att muslimer inte ska kunna komma in i landet, de har sett till att denna man som anser att det är fritt fram att grabba tag i kvinnor på det sätt han vill, denna man som är kompis med Putin, denna man som ser ner på minoriteter, denna man som tänker komma överens med de som är överens med honom, denna man som ansåg att hela valet skulle vara riggat om Clinton hade vunnit. Amerikanarna har sett till att denna man nu ska leda världens största land from den 20 januari 2017. Och därmed bli världens mäktigaste man. I fyra år framåt. Just ja. Och så det här med bl.a. klimatförändringarna som denna man anser inte är så farliga. Och handelsavtal som ska sägas upp. Bland annat. 

Jag måste erkänna att det känns en aning skakigt just nu. Börsen rasar, Europas ledare har grattat Trump till segern men har valt att lägga till i sina gratulationer att de vill samarbeta under former där människors lika värde står i fokus oavsett hudfärg, kön, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning.

Putin har i sitt gratulationstal sagt att Ryssland ser fram emot ett gott samarbete med USA. Och han la till att den dåliga relationen länderna emellan just nu inte är Rysslands fel.

Resultatet visar att amerikanarna önskar förändring. Ett missnöje som med all tydlighet pyr i landet och nu har de sagt sitt, nu vill de ha nåt annat.

Är vi i Europa redo för det?
Vad blir konsekvenserna av detta?

I morse satt jag på jobbet och åt frukost med barnen.
De satt där runt bordet. Jag tittade på dem. En i taget. De drack sin mjölk. Åt sin rostis. Precis som vilken dag som helst. Och jag tänkte, ni har ingen aning om vilken värld vi vuxna håller på att skapa åt er.

Vi som ska vara er trygghet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar