torsdag 25 december 2014

Julen a la 2014

Förväntan i luften.
Uppesittarkvällen.
Allt liksom är klart.
Man kan inte förbereda mer, för i morogn är det helt enkelt julafton.
Det som inte är klart är inte klart. Och det är helt ok. Der är bra som det är. Det är till och med perfekt precis som det är.

Så himla skönt det är att ha förmågan att känna så. Det var länge sedan jag kände stress över att allt skulle vara så "perfekt" i alla hörn och kanter. För vems skull höll jag på egentligen? Mådde nån bättre av att det var helt dammfritt i hörnen? Eller att jag kokade skinkan så vi kunde ha doppevattnet för att min pappa gillade dopp-i-grytan? Och han som inte ens skulle vara hos oss kanske? Att allt skulle vara så mysigt och så fint och så perfekt, och att alla hade det bra och mådde finfint, att barnen skulle få minnen som de kunde bära med sig resten av sina liv, att allt var så vackert och rent.

Det blev mest jobbigt.

Det blir jul iallafall. Vare sig man vill eller inte.
Även med lite damm i hörnen. Även om inte "allt" finns med på julbordet. Barnen  får med sig minnen från sina barndomsjular till och med en smula bättre kanske om föräldrarna är mera närvarande än bara tänker på att det ska vara så perfekt.



Vinnargran-exemplaret

I våran familj har vi en tradition sen många år att makens syskon turas om att hugga en gran från svärfars sommarstuga  till alla fem familjer i Hörvet. Våran gran valde sönerna ut redan i somras under en tävling ( såklart, allt går att tävla om ), där alla familjer skulle hitta sin gran för året, ta en bild och sätta upp ett plastband med sin hemadress på granen, och den familjen som stod som årets huggare skulle sen utse den vackraste granen bland bilderna.
I den tävlingen vann Husars gran! tack killar!


Mina favvotomtar fick komma fram


Calles samling under 15 års tid

Killarna har som tradition alltid fått en egen liten tomte från farmor och farfar varje jul. Nu har de skrapat ihop en diger samling och alla har de sin egen plats i hyllan under julen. Och till Addes förtvivlan så fick han i år reda på att årets tomte blev den näst sista för hans del. Sen räknas han som vuxen och  blir utan. Men 18 tomtar är inte dåligt. Och farmor och farfar har endast nio barnbarn kvar att köpa tomtar till.


Som sagt. Man kan servera russin direkt ur burken och pepparkakorna behöver inte ligga på ett fint silverfat för att smaka gott. Och lussekatterna behöver inte vara hemmagjorda. 

Smaklig spis tomten! Hoppas du orkar med alla paketen du ska lämna ut nu!


Julen är en högtid då många har sina egna traditioner. Hos oss har vi alltid satt ut en tallrik gröt  till tomten kvällen innan julafton. Och på julaftonsmorgonen har det alltid legat varsitt paket till grabbarna som "tack för gröten". Under åren har det sprungits många steg fram och tillbaka under dessa uppesittarkvällar för att kolla om inte tomten har ätit upp den innan läggdags.

Och ja, jag tycker nog att även om vi har tonåringar hemma så behöver faktiskt tomten gröt ute på farstun. Fast springet för att kolla har sjunkit markant.



Och den här Kalle Ankan. Som det känns som om  att den är viktigare för oss vuxna ( mig ) än för våra barn. Bara för att när jag var liten kunde man inte titta på tecknat när och hur man ville. Då fanns "Teckande Pärlor" 19.45-20.00 på söndagskvällarna, och det var det enda vi fick av tecknat. Förutom på julafton. Och våra föräldrar som vägrade att spela in det på video som vi önskade "för Kalle Anka ska man bara se en gång om året"!





Och plötsligt kan man få sin livs första fläta i håret av sin mamma. Det tog endast 43 år. Julafton år 2014 gick till 
Historien. 


Juldagen är en ganska så soft dag.
Lite trängsel med andra på XXL bara. Och en sväng på Media Markt.



Och när alla gästerna har gått hem….





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar